• Maatwerk is vakwerk
 • Advies op maat
 • 100% garantie service bij aankoop van uw sleutels, sloten en veilig toegang

De geschiedenis van een cilinderslot

Vandaag de dag wordt een cilinderslot het meest gebruikt voor de beveiliging van woningen en allerlei andere soorten objecten. De hoge mate van inbraakbeveiliging was het doel dat de uitvinders van het cilinderslot hadden. In 1844 vond Linus Yale het eerste stiftcilinderslot uit. Zijn zoon Linus jr. verbeterde de uitvinding in 1861. Dit slot werkte vrijwel hetzelfde als de sloten die we vandaag de dag kennen. Het succes van het cilinderslot houdt lang aan. Door de laatste technieken en ontwikkelingen zijn er veel nieuwe sloten op de markt gekomen. Denk bijvoorbeeld aan een elektronisch slot, waarbij u niet eens meer een sleutel nodig hebt.

Wist u dat het oudst bekende cilinderslot werd gevonden in de ruïnes van Dur-Sharrukin? Dit is een vestingstad in Irak. Het slot stamde af van het oude Egypte, waar dit type slot waarschijnlijk is uitgevonden. Het is echter nooit bewezen dat de Egyptenaren het slot hebben uitgevonden. De Chinezen maakten namelijk ook al vroeg sloten.

Wat is een cilinderslot?

Een cilinderslot (ook wel cilinder genoemd) is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van een deur. Naast de cilinder bepaalt het type insteekslot of meerpuntsluiting, het deurbeslag en de sluitkom met de sluitplaat hoe goed een deur is beveiligd. Het monteren van de losse beveiligingsonderdelen is erg belangrijk. Dit dient te gebeuren volgens de montagerichtlijnen van de fabrikant. Pas als aan deze criteria is voldaan, kunt u echt spreken van een goede beveiligingsoplossing. Bent u zelf niet handig of mist u het juiste gereedschap? Securiteit kan uiteraard alle beveiligingsonderdelen voor u monteren. Zo bent u verzekerd van een perfecte beveiliging. Met onze jarenlange ervaring weten wij exact hoe wij dit moeten monteren.

Welke cilindersloten zijn er om te kopen?

Bij Securiteit heeft u de keuze uit de volgende cilindersloten om te kopen:
 • SEQ-Basic SKG2
 • SEQ-One SKG3
 • SEQ-Plus SKG3
 • SEQ-Elite SKG3
De SEQ cilinders bewijzen al meer dan 25 jaar haar succes. Al deze sloten hebben een politiekeurmerk, boorbeveiliging en zijn slagsleutel bestendig. Ook zijn een aantal cilinders voorzien van onder andere een certificaat en een stalen brug met breekbeveiliging. Per cilinder kunt u kiezen uit een hele profielcilinder, knopprofielcilinder of een halve profielcilinder om te kopen. Vervolgens kiest u de maat cilinder die in uw deur past. U kan kiezen uit verschillende kleuren en zelf het aantal sleutels bepalen. De sloten worden standaard met 3 sleutels geleverd, maar u kunt er altijd voor kiezen om meer sleutels te laten leveren.

Cilinderslot gelijksluitend

Één sleutel die alle deuren opent en sluit. Deze deuren zijn voorzien van dezelfde cilinders die op dezelfde manier (gelijk)sluiten. Dit noemen we gelijksluitende cilinders.

Cilinderslot met draaiknop

Een cilinderslot met draaiknop wordt ook wel knop cilinderslot genoemd. Hierbij kunt u aan een kant de deur openen met een sleutel in de cilinder en aan de andere kant met behulp van een draaiknop. Vanuit binnen kunt u dan de deur makkelijk op slot doen zonder cilindersleutel.

Een cilinderslot met certificaat

De veiligheid van een cilinderslot wordt niet alleen met een SKG keurmerk bepaald. Dit heeft namelijk ook te maken met het sleutelcertificaat. Met een sleutelcertificaat kunnen sleutels alleen worden gekopieerd/bijbesteld op vertoon van het certificaat. Sommige sleutels bevatten een nummer. Met dit nummer kan gemakkelijk een sleutel bij een webwinkel of sleutelmaker extra gemaakt worden. Deel dus vooral nooit foto's van uw sleutel. Met een sleutelcertificaat heeft u een extra zekerheid dat uw sleutel niet wordt bijgemaakt, zonder dat u het weet.

Sloten advies

Wilt u het beste cilinderslot kopen? Dan raden wij u aan om een SKG3 cilinder te kiezen. Deze cilinders voldoen aan het zwaarste keurmerk voor een inbraakwerend slot. De SKG3 cilinders verkopen wij uiteraard ook bij Securiteit. Heeft u meerdere deuren? Kies dan voor cilinders met dezelfde sleutel, dit scheelt u een hoop sleutels aan uw bos en dus extra kosten als u sleutels wil bijmaken.

Over Securiteit

Bij Securiteit staat uw veiligheid voorop. Door het samengaan van Kalkhoven Beveiliging, Veiligspecialist Amersfoort en Sleutelspecialist Zeist is Securiteit ontstaan. Securiteit is dé landelijke veiligheidsexpert op het gebied van inbraakpreventie en veiligheidsoplossingen. Van sluitplannen tot alarmsystemen, van kluissleutel en meerpuntssluiting tot online toegangscontrolesystemen: Securiteit heeft het in huis en kijkt graag mee of ook uw woning, bedrijf of organisatie er ook beter van wordt. Met gezamenlijk ruim 100 jaar ervaring kunnen wij u zeker helpen met uw vragen over het kopen van sloten en uw veiligheid. Neem gerust contact met ons op!
Veelgestelde vragen
 • Wat kost een cilinder?

  De prijs van een cilinderslot varieert. Dit hangt af van het merk en de functies die u wilt. Wilt u bijvoorbeeld een standaard cilinder of eentje die extra beveiligd is. Kijk vooral in onze webshop naar de verschillende opties die wij verkopen. Mocht u advies willen of vragen hebben over de verschillende cilinders om te kopen, horen wij dat graag. Onze experts in Amersfoort of Zeist staan voor u klaar om u advies op maat te geven!

 • Moet een cilinder altijd een SKG3 keurmerk hebben?

  Natuurlijk hoeft dit niet, maar wij raden u dit wel aan. Niet alleen wij raden u dit aan, ook de politie. Een SKG3 keurmerk zorgt ervoor dat uw huis veilig is tegen inbraak. Wist u dat een SKG3 beveiligingsoplossing de inbraak tot wel 5 minuten kan vertragen?

 • Wat zegt het SKG keurmerk?

  Een terechte vraag, want waar staat SKG nou eigenlijk voor? SKG staat voor de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een instantie die zich bezighoudt met de certificering van sloten. Een SKG3 cilinder is een uitstekend beveiligingsproduct. Het slot zelf vormt al een barrière tegen inbrekers.

 • Hoe kan ik een cilinderslot vervangen?

  In een paar eenvoudige stappen laten wij u zien hoe u zelf een cilinderslot kunt vervangen. Mocht dit niet lukken, dan kan Securiteit natuurlijk ook uw cilinder vervangen. Als eerste is het belangrijk dat u uw cilinderslot opmeet. Vervolgens dient u de volgende stappen te doorlopen tijdens het vervangen:

  • Verwijder de huidige cilinder door eerst de cilinderschroef volledig uit de deur te draaien.
  • Steek uw sleutel in de cilinder. Draai de sleutel naar de linker- of rechterkant, totdat u merkt dat u de cilinder kunt uitnemen.
  • Trek het cilinderslot naar buiten. Het is van groot belang dat u de sleutel in dezelfde stand houdt.
  • Steek uw sleutel in het nieuwe cilinderslot met de sluitneus in lijn met het huis.
  • Schuif de cilinder terug in het slot.
  • Plaats de cilinderschroef terug.
  • Test het slot allereerst met open deur.

 • Hoe meet ik een cilinderslot?

  De maat van een cilinderslot is afhankelijk van twee factoren, namelijk: de dikte van de deur en de dikte van het deurbeslag. We hebben voor u 3 meetmethodes, namelijk:

  Een losse hele cilinder opmeten:
  Een hele cilinder is zowel van binnen als van buiten te bedienen met een sleutel. Het cilinderslot wordt gemeten vanaf het midden van de cilinder. Hier wordt de cilinder in het slot mee vastgezet. De maat van een symmetrisch cilinderslot wordt aangegeven door bijvoorbeeld 30/30. Dit betekent dat de linkerzijde 30 mm is en de rechterzijde 30 mm. Met de linkerzijde wordt de binnenmaat bedoeld en met de rechterzijde de buitenmaat. De totale lengte van de cilinder is in dit geval 60mm. Bij een knopcilinder moet u aangeven of de knop aan de korte of lange zijde zit.

  Een losse halve cilinder opmeten:
  Een halve cilinder is maar aan één enkele zijde te bedienen met een sleutel. Ook dit slot wordt gemeten vanaf het midden van de cilinder, waar het slot wordt vastgezet. De maat van een halve cilinder kan aangegeven worden door bijvoorbeeld 30/10. Hierin is de totale lengte 40 mm. De linkerzijde is 30 mm en de rechterzijde 10 mm.

  Een cilinderslot opmeten die nog in uw deur zit: 
  U begint met meten vanaf de eerste schroef onder de nachtschoot. Vervolgens meet u de afstand naar links tot waar het deurbeslag bevestigd wordt. Hier telt u de dikte van het deurbeslag bij op. Dit herhaalt u voor de rechterzijde.

  De totale cilinderlengte is minimaal 40 mm bij halve cilinders en 60 mm bij knopcilinders. Wist u dat een cilinderslot volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen niet meer dan 3 mm uit mag steken indien het een buitendeur betreft? Controleer daarom goed uw deuren en schaf anders een nieuw cilinderslot aan bij Securiteit. Klik hier voor meer informatie.

 • Waar moet ik op letten bij het kopen van cilinders of deurbeslag?

  Een nieuw cilinderslot is geen hogere wiskunde, maar er zijn toch een aantal dingen waar u op moet letten. Let op de lengte van de cilinder, de kwaliteit, uitvoering en het aantal (gecertificeerde) sleutels. De cilindersloten zijn er in verschillende lengtes, deze lengte is namelijk afhankelijk van uw deur.

  Daarnaast is de kwaliteit van het slot belangrijk. Let op het keurmerk. Cilindersloten zonder keurmerk beschermen niet goed tegen inbraak. SKG cilinders zijn hierin de beste cilinders. Daarnaast moet u weten wat voor type slot u heeft. Er zijn hele, halve en knopcilinders. Tot slot moet u bepalen hoeveel sleutels u wilt. Met deze tips kiest u de juiste cilinder. Mocht u toch vragen hebben, staan wij bij Securiteit natuurlijk voor u klaar.

 • Hoe kan ik een cilinderslot bij bestellen?

  Wilt u uw woning of bedrijf voorzien van nieuwe gelijksluitende cilindersloten of wilt u deze bijbestellen? Dit kan eenvoudig via onze webshop. U heeft de keuze uit verschillende uitvoeringen, verschillende maten en kleuren. U krijgt standaard 3 sleutels erbij geleverd. U kunt eenvoudig meer sleutels laten leveren. Vervolgens voegt u het slot direct toe aan uw winkelmandje. Wij gaan direct voor u aan de slag na het plaatsen van uw bestelling. Mocht u vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan graag voor u klaar!

 • Waar kan ik een cilinderslot kopen?

  Bij Securiteit natuurlijk! Met ons ruime aanbod aan cilinders zit er vast ook de juiste voor u tussen. Kies de uitvoering, de maat, de kleur en het aantal sleutels dat u wilt kopen. Gemakkelijk en snel besteld.

Copyrights © 2022 All
Rights Reserved by Securiteit
Website gemaak door WebSentiment

Veilig betalen ideal-logo op rekening
Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen