• Maatwerk is vakwerk
 • Advies op maat
 • 100% garantie service bij aankoop van uw sleutels, sloten en veilig toegang
28 juli 2023

Inbraak is een van de meest stressvolle en angstaanjagende gebeurtenissen die iemand kan meemaken. Of je nu thuis bent tijdens de inbraak of de nasleep ervan ervaart na thuiskomst, de emotionele impact is enorm. Deze handleiding helpt je te begrijpen wat je moet doen bij een inbraak en hoe je adequaat kunt handelen in beide scenario's.

Wat te doen bij inbraak? Een uitgebreide handleiding

Inbraak is een van de meest stressvolle en angstaanjagende gebeurtenissen die iemand kan meemaken. Of je nu thuis bent tijdens de inbraak of de nasleep ervan ervaart na thuiskomst, de emotionele impact is enorm. Deze handleiding helpt je te begrijpen wat je moet doen bij een inbraak en hoe je adequaat kunt handelen in beide scenario's.

Wat te doen bij inbraak als je zelf thuis bent?

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen bij een inbraak is: Het bewaren van jouw veiligheid en die van anderen in huis.

 • Blijf kalm en handel snel: Dit is een van de belangrijkste dingen wat je kan doen bij inbraak. Het kan erg schokkend zijn om te realiseren dat er iemand in je huis is. Probeer zo kalm mogelijk te blijven en denk snel na over je volgende stappen.
 • Vermijd confrontatie: Als je denkt dat er een inbreker in huis is, probeer dan geen confrontatie aan te gaan. De meeste inbrekers willen geen geweld gebruiken, maar in een hoek gedreven kunnen ze onvoorspelbaar reageren.
 • Verberg je of verlaat het huis: Zoek een veilige verstopplek in huis, bij voorkeur een kamer met een slot, en bel direct 112. Als je denkt dat je veilig het huis kunt verlaten, doe dat dan en bel de politie vanaf een veilige afstand.
 • Informeer de politie: Wanneer je de politie belt, geef dan duidelijk je adres en beschrijf, indien mogelijk, de inbreker(s). Blijf aan de lijn totdat de politie arriveert. Dit is een belangrijke stap om te doen bij inbraak!
 • Blijf niet alleen: Nadat de situatie is opgelost en de inbreker is vertrokken of gearresteerd, is het belangrijk om iemand te bellen die je vertrouwt, zoals een familielid of vriend, om je bij te staan.

 

Wat te doen bij inbraak als je zelf niet thuis bent?

Het ontdekken van een inbraak na terugkomst kan net zo traumatisch zijn, hoewel de directe dreiging er wellicht niet is. Dit is wat je moet doen bij inbraak in deze situatie:

 • Ga niet naar binnen: Als je denkt dat de inbreker nog binnen is, ga dan niet naar binnen. Verlaat onmiddellijk het terrein en bel vanaf een veilige plek de politie.
 • Bel de politie: Ook als je denkt dat de inbreker al vertrokken is, moet je de politie bellen. Het is belangrijk om de inbraak zo snel mogelijk te melden.
 • Documenteer de schade: Voordat je iets aanraakt of verplaatst, maak foto's van de beschadigde deuren, ramen of andere toegangspunten. Dit kan helpen bij het politieonderzoek en bij eventuele verzekeringsclaims.
 • Maak een lijst van vermiste items: Controleer je huis en maak een gedetailleerde lijst van vermiste items. Dit kan waardevol zijn voor zowel het politieonderzoek als je verzekeringsmaatschappij.
 • Informeer buren en buurt: Laat je buren weten wat er is gebeurd. Ze kunnen waardevolle getuigenissen hebben of zelf extra waakzaam zijn.
 • Verhoog de beveiliging: Overweeg het installeren van extra beveiligingsmaatregelen, zoals een alarmsysteem, betere sloten of bewakingscamera's.

Wat te doen om inbraak te voorkomen?


Hoewel een inbraak een ingrijpende gebeurtenis kan zijn, zijn er stappen die je kunt nemen om het risico te minimaliseren en inbraak te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 • Sluit alle deuren en ramen goed af: Controleer altijd of alle deuren en ramen goed gesloten zijn, zelfs als je maar even weggaat. Vergeet ook niet deuren van garages, schuren en achtertuinen af te sluiten.
 • Installeer beveiligingsmaatregelen: Overweeg het plaatsen van een alarmsysteem, bewegingssensoren, beveiligingscamera's of buitenverlichting met bewegingssensoren. Deze kunnen potentiële inbrekers afschrikken.
 • Maak gebruik van tijdschakelaars: Als je voor langere tijd afwezig bent, kun je tijdschakelaars gebruiken om verlichting in huis op wisselende tijdstippen in te schakelen, waardoor het lijkt alsof er iemand thuis is.
 • Vermijd waardevolle spullen in het zicht: Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, sieraden of contant geld zichtbaar vanaf de buitenkant. Berg ze op in een kluis of op een veilige, onopvallende plaats.
 • Ken je buren: Bouw een goede relatie op met je buren, zodat jullie elkaar kunnen helpen bij het in de gaten houden van elkaars woningen. Ze kunnen verdachte activiteiten melden als je niet thuis bent.
 • Social media terughoudendheid: Plaats geen berichten op social media waaruit blijkt dat je langdurig afwezig zult zijn. Dit kan potentiële inbrekers attenderen op een leeg huis.
 • Zorg voor een bewoonde uitstraling: Vraag een familielid of vriend om de post op te halen en de gordijnen af en toe te openen en te sluiten als je niet thuis bent.
 • Laat geen sleutels buiten liggen: Verstop geen reservesleutels buiten je huis, inbrekers weten vaak waar ze moeten zoeken.
 • Registreer waardevolle eigendommen: Maak een inventarisatie van waardevolle eigendommen en noteer serienummers en beschrijvingen. Dit kan helpen bij het identificeren en terugvinden van gestolen goederen.
 • Versterk deuren en ramen: Overweeg om stevige sloten en inbraakwerend glas te installeren om het voor inbrekers moeilijker te maken om binnen te komen.


Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op een inbraak aanzienlijk verminderen en meer gemoedsrust hebben over de veiligheid van je huis.


Het ervaren van een inbraak, ongeacht de omstandigheden, kan traumatisch zijn. Door te weten wat te doen bij inbraak, kun je echter snel en effectief reageren. Onthoud dat je eigen veiligheid altijd voorop staat. Door voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen bij inbraak en hoe je moet reageren, kun je de impact van zo'n gebeurtenis minimaliseren en jezelf en je geliefden beschermen.

Copyrights © 2022 All
Rights Reserved by Securiteit
Website gemaak door WebSentiment

Veilig betalen ideal-logo op rekening
Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen